2018. aug 30.

Így versenyezz mentálisan is keményen az ULTRA távokon!

írta: sportpsycho
Így versenyezz mentálisan is keményen az ULTRA távokon!

Az előző cikkben arról volt szó, hogyan készülj mentálisan egy ULTRA távú versenyre, legyen az futóverseny, akadálypálya, bringa vagy Ironman. A cikket itt olvashatod.

Most nézzünk pár rövid tippet, hogyan küzdj meg mentálisan a távval a verseny alatt:

ultra_verseny_kozben.jpg

 

  1. Kezdj óvatosan! Egy hosszú versenyre biztos jól rápihensz, az utolsó 1-2 hétben alaposan kikönnyítetted az edzéseidet. A szervezeted így tud regenerálódni és feltöltődni az ultrahosszú távra. Ezért, amikor elkezded a versenyt nagyon jó erőben érzed majd magad, de ne enged, hogy elkapjon a hév! Ha túl erősen kezdesz, az nagyon hamar megbosszulhatja magát! Ezért a verseny elején koncentrálj arra, hogy a felkészülésednek megfelelő ritmusban kezdj, akármilyen lelkes is vagy, és akármilyen jól is érzed magad! Húzd be a fékeket, indulj türelmesen, versenyezz okosan!
  2. A verseny első felében maradj komfortzónán belül. Egy hosszú távú versenynél a féltávig úgy kell eljutnod, hogy ott még jól érzed magad! A fáradtság utána már exponenciálisan nő, ha egyszer kimerültél, onnan már nagyon nehéz visszajönni! Ezért kontrolláld folyamatosan magad, figyelj a tested visszajelzéseire!
  3. Oszd fel a távot rövidebb szakaszokra! Ne úgy indulj neki, hogy az egész táv súlya nyomasszon. Oszd fel a versenyt rövidebb távokra, és egyszerre csak azzal foglalkozz gondolatban, amelyet épp akkor teljesítesz. Ha azon túl vagy, jöhet a következő. Egyik lépés a másik után!
  4. Fókuszálj a feladatra! Akárhányszor azt veszed észre, hogy valami miatt elkezdesz aggódni, irányítsd vissza a figyelmedet a feladatra: tartsd a megfelelő tempót, a légzésed legyen egyenletes, kerüld a kapkodó, felszínes légzést, a testtartásod és a mozdulatok kivitelezése legyen helyes, tartsd magad a stratégiához, figyelj arra, hogy mi következik, stb.
  5. Zárd ki a negatív gondolatokat! Egy negatív gondolat kettő másikat szül! Nagyon könnyen bekerülhetsz egy negatív spirálba, ha nem kontrollálod a gondolataidat. Elrontottál valamit? Semmi gond, hosszú még a verseny, nézz előre, tedd a dolgod. Elhagyott pár fontos ellenfél? Te fusd a saját versenyedet, tartsd a stratégiát, később még behozhatod őket! Ne engedd, hogy negatív gondolatok befolyásoljanak és hibákra kényszerítsenek. Zárj ki minden olyan gondolatot, amit zavarónak ítélsz meg. Használd ehhez a képzeletedet: vizualizálj egy dobozt, amelybe bezárod a negatív gondolatokat, a dobozt pedig elásod, legurítod a hegyen, vagy csak egyszerűen hátra hagyod magad mögött!
  6. Frissítés! Akármilyen fáradt is lennél, figyelj arra, hogy igyál és egyél eleget. Ha ezt elhanyagolod, komoly gondjaid lehetnek. Minden félórában legalább egyszer vedd át a stratégiát gondolatban, és kérdezd meg magadtól, hogy ittál és ettél-e eleget?
  7. Mosolyogj! Az agyad feldolgozza az izmoktól érkező információkat, és az alapján dönt, hogy mi a teendője. Ha azt érzékeli, hogy az arcizmaid lazák és mosolyogsz, pozitív üzeneteket küld vissza az izmaidnak, mert azt érzékeli, hogy minden rendben van. A befeszült izmok viszont arra késztetik, hogy húzza be a fékeket, késztesse tartalékolásra a szervezetet.
  8. Emlékeztesd magad a célra! Nem véletlenül vállaltál épp egy Ultra távolt! Valamilyen célod van vele, vagy egy távolabbi célnak ez egy állomása. Bármikor nehézségek merülnének fel, emlékeztesd magad arra, hogy miért vágtál bele ebbe! Mi a célod vele!
  9. Mantrázz! Mindenkinek vannak kedvenc mondatai, célformulái. Ha neked még nincs, olvasd el ezt! A mantráknál nem csak az üzenet a fontos! A ritmusos ismétlés megnyugtat, ellazít. Egy kicsit olyan, mintha önszuggesztiókkal hipnotizálnád magad!  leads_to.jpg
  10. „RESET” gomb! Legyen egy képzeletbeli „RESET” gombod arra az esetre, ha nagyobb váltásra van szükséged! Készülj erre előre: legyen egy olyan ütős mondatod, amivel kirángatod magad az addigi állapotból, ehhez találj ki egy gesztust – pl. a melledre vagy a combodra csapsz, és képzeld el a lelki szemeid előtt, ahogy megnyomod a „RESET” gombot!
  11. Minden távhoz kapcsolj egy fontos személyt! Gondolatban a verseny minden szakaszát „dedikáld” egy fontos személyek. Lehet ez családtag, barát, barátnő, vagy akár a kutyád. Mindig, amikor nagy a kísértés, hogy lassulj, vagy feladd a versenyt, gondolj arra, hogy nem hagyhatod cserben azt a személyt, akinek azt a távot ajánlottad!
  12. Bíztass másokat! Egy verseny nagyszerű alkalom barátkozni, segíteni másoknak! Néha egy bíztatás, egy mosoly is sokat számít azoknak, akik melletted szenvednek! A biztatástól garantáltan te is jobban fogod érezni magad!
  13. Erővel a gyengeség ellen! Amikor úgy érzed, hogy fogytán az erőd, akkor hívd segítségül az érzelmeket! Legyen az düh, dac vagy makacsság, „megmutatom én nektek’” érzés, mindegy, csak találj egy olyan érzelmet, ami elég alaposan fel tud fűteni ahhoz, hogy új erőre kapj! Egy képzeletbeli beszélgetés is nagyon hasznos lehet!
  14. Légy hálás a testednek! A hála érzése endorfinokat szabadít fel, pozitív alaphangulatot teremt. Minden fontosabb szakasz végén köszönd meg a testednek, hogy idáig eljutottál, és légy hálás azért, hogy ilyen jól működik!
  15. Élvezd a versenyt hiszen ezért vagy itt! Ez a te választásod, a te harcod önmagaddal, a te dicsőséged! Légy büszke magadra, mert kemény felkészülésen vagy túl! Élvezd a versenyzést!

 nem_az_szamit_hogy_milyen_lassan_haladsz.jpg

 

 

Szólj hozzá