2018. jan 16.

Évindító - környezet menedzsment

írta: sportpsycho
Évindító - környezet menedzsment

A CÉLJAID már bizonyára megvannak erre az évre, lebontottad őket részcélokra, és azt is tudod, hogyan valósíthatod meg őket.  (Ha még nem, olvasd el az „Így valósítsd meg a céljaid” című bejegyzést) Elkezdődtek az edzések, lelkesen belevetetted magad a munkába, még a barátságtalan hideg és a morcos időjárás sem tántoríthat el a kitűzött feladatoktól. De valóban mindent megteszel ahhoz, hogy a sport területén kihozd magadból a maximumot?

Környezet- menedzsment

Elsőre nem tűnik olyan fontosnak, pedig sok minden elcsúszhat azon, ha nem kontrollálod jól a környezetedet. Válaszolj ezekre a kérdésekre:

  1. Eleget alszom? Jó az alvásom minősége?
  2. Helyesen táplálkozom? Eszem elég teljes értékű táplálékot? Elég vitamint? Iszom elég folyadékot?
  3. Van-e olyan stressz-faktor a környezetemben, amit nem tudok kezelni, és ami kihat a sportteljesítményemre? Tettem-e már valamit ebben az ügyben?
  4. Van-e valamilyen egészségügyi problémám, amit még nem oldottam meg? Enyhe sérülés, valamilyen zavaró tényező?
  5. Van-e valamilyen munkahelyi problémám, ami akadályoz a sportolásban? Mit tehetek ebben az ügyben? Hogyan szervezhetem át az időbeosztásom?
  6. Pihenek-e eleget? Hagyok magamnak elég időt a regenerálódásra? Szauna, relaxáció, séta???

Ha minden kérdésre igennel válaszoltál, vagy már megoldottad ezeket a problémákat, akkor gratulálok, ne is olvasd tovább! Jó sportolást és jó pihenést!

Ha pár kérdésre nem volt kielégítő a válaszod, akkor érdemes a helyzetet egy kicsit tovább elemezni.

Mivel a legtöbben nem profi sportolók vagyunk, és a sportot csak a többi „kötelességünk” vagy más hobbik mellett űzzük, néha elég komolyan kell zsonglőrködnünk az időnkkel és energiánkkal.

kornyezet.jpg

  1. Készítsd el magadnak egy ilyen „környezet menedzsment” kört.
  2. Gondold át, hogy hány fontos terület van az életedben, és melyek azok.
  3. Súlyozd őket 0-100%-ig attól függően, hogy melyik milyen fontos.
  4. Vizsgáld meg, hogy mennyi időt vagy energiát szánsz mindegyikre.
  5. Arányban van a fontosság és a rászánt idő/energia? Hol vannak hiányosságok? Jelöld be ezeket a területeket pirossal.
  6. Mit tehetsz ez ügyben? Készíts egy tervet!

Itt egy példa:

kornyezet_management.pngHa már egyszer megfogalmaztad magadban és le is írtad a problémákat, könnyebben megtalálod a megoldásokat is. Sokkal tudatosabban tudod majd irányítani és befolyásolni a környezetedet. A sport is jobban megy majd, ha minden más is rendben van körülötted. Másfelől, bármennyi boldogságot is okoz a sportolás, az életed többi területét sem érdemes elhanyagolni. Akkor vagy a legkiegyensúlyozottabb, ha sok olyan terület van az életedben, ami feltölt, ami örömet okoz, amin keresztül megvalósíthatod magad. Te döntesz, hogy melyik milyen fontos számodra. Ez csak egy kis segítség, hogy jól dönthess!

Szólj hozzá

sport egészség környezet egyensúly személyiség időbeosztás