2017. dec 22.

Év végi értékelés

írta: sportpsycho
Év végi értékelés

Év vége közeledtével egyre gyakrabban látni olyan posztokat, ahol az egész éves éremgyűjtemény fotója kerül fel valamelyik közösségi média platformra.  Az oly sok enyhén önfényező bejegyzés (a sajátjaimat is beleértve :-) ) közül ezeknek valóban megvan a létjogosultságuk! Szükségünk van arra, hogy számba vegyük az elmúlt év teljesítményeit, sikereit, csúcspontjait, leküzdött nehézségeit, megvalósított céljait. Legyünk büszkék magunkra, akkor is, ha talán nem minden sikerült tökéletesen, vagy ha néha az eredmények elmaradtak a várakozástól. Kell ez a lelkünknek ahhoz, hogy az új évben majd újult erővel, megduplázott motivációval vethessük ismét bele magunkat az edzésekbe és felkészülésbe. De hogyan értékeljük ki sportpszichológiai szempontból a leghatékonyabban az elmúlt év eredményeit? Hogyan profitáljunk a legjobban ezekből a tapasztalatokból? Itt egy kis segítség!

  1. Olvassuk át az edzésnaplónkat. Szánjunk egy kis időt erre, tekintsük ezt egy kötelező alapozó feladatnak. Az edzésnapló azért jó, mert minden verseny (vagy nehezebb edzés) után az akkori lelkiállapotunknak megfelelően értékeltük az eredményeket. Jó felidézni ezeket az érzéseket, gondolatokat, hiszen így időben kicsit eltávolodva erőt meríthetünk belőlük, vagy akár korrigálhatjuk is az élményt, ha nem tartjuk megfelelőnek. Egy kimagasló siker utáni lelkes beírás megkettőzheti a további motivációnkat. Ugyanakkor előfordulhat az is, hogy egy helyzetet a múltban nem értékeltünk reálisan – egy harmadik vagy negyedik hely akkor csalódást keltett, most azonban meglátjuk a sikert és a fejlődést is abban az eredményben, aminek a múltban nem tudtunk igazán örülni. Ha nincs edzésnaplónk (a jövőben legyen!), olvassuk vissza a bejegyzéseinket. Ha ilyen sincs, akkor készítsünk most egy listát és értékeljük röviden a versenyeket, eredményeket.
  2. Először fókuszáljunk a pozitívra. Éljük át újra a sikereket. Legyünk büszkék. Fogalmazzuk meg, miben fejlődtünk. Vizsgáljuk meg, mit csináltunk jól, mitől fejlődtünk. Milyen szokásokat tartsunk meg a jövőben is. Jutalmazzuk meg magunkat.
  3. Erősítsük meg az önbizalmunkat egy kicsit az idei sikerekkel. Van pár trükk, amivel az elkövetkező versenyek előtt meg tudjuk támogatni az önbizalmunkat. Készítsünk pár kártyát – én ezeket „Joker” kártyáknak nevezem. Egy keményebb kartonlap egyik oldalára ráragasztom egy sikeres versenyen készült fotómat, a hátoldalára pedig ráírom, hogy milyen képességeim miatt sikerült azt az eredményt elérni. (pl. „keményen edzettem”, „akkor is nyomtam, amikor úgy éreztem, már csepp erőm sincs”, stb.) Versenyekre mindig viszek egy-egy ilyen kártyát. Elég csak ránézni, hogy felidézzem és felerősítsem magamban azt a lelkiállapotot, amilyet akkor éreztem, azon a sikeres versenyen.
  4. Vonjuk le a következtetéseket, állapítsuk meg a tanulságokat. Szokták mondani, hogy a hibákból többet tanulunk, mint a sikerekből. Most ennek itt a helye. Vizsgáljuk meg alaposan és őszintén, hogy mit csináltunk jól, és milyen hibákat követtünk el. Nem a negatívumok lajstromozása a fontos, hanem a tanulságok levonása. Készítsünk egy listát azokról a dolgokról, amelyeken a jövőben változtatni szeretnénk. Írjuk le, hogyan? Mit? Mennyit? Fogalmazzunk pontosan, csak így lesz segítségünkre ez a lista. A legjobb sportolónak a legsikeresebb szezonjában is voltak hibák, e miatt nem kell aggódni. De amiatt már igen, ha nem vagyunk hajlandóak szembenézni ezekkel.
  5. Megelőzés: volt valamilyen sérülésünk? Erre fordítsunk kivételesen nagy figyelmet. Lehet, hogy idén megúsztuk egy-két nap kihagyással. Elég volt egy kis krém és masszírozás. Ha azonban van egy gyenge pontunk, egy izom egyensúly felborulás, egy kezdődő probléma, akkor minél hamarabb jó nyakon csípni, mielőtt nagyobb lesz a baj. Ezen már sok versenyszezon ment már el, még a legnagyobb sportolóknál is, mert nem vették komolyan a megelőzést. Kicsit több nyújtás, speciális gyakorlatok, keresztsport, mind megfontolandó.

Az új évi célok kitűzéséhez először végezzük el ezt az év végi értékelést. Ne csak fürödjünk a sikerben, hanem értékeljük őszintén és minőségi szempontok szerint az eddigi teljesítményünk. Vigyük magunkkal a sikereket, a kudarcokat pedig dolgozzuk fel, tanuljunk belőlük. Ha megvan a „mit nem csináltam jól”, a „mire kell máskor jobban figyelnem”, akkor a kudarc elveszti az élét, a fenyegető jellegét. Alig várjuk, hogy kijavítsuk, hogy revansot vegyünk, hogy újra megpróbálhassuk! Ahhoz, hogy egy új szintre lépjünk, szükség van egy ilyen minőségi értékelésre.

 

Szólj hozzá

önbizalom értékelés évvége év vége sportteljesítmény versenyszezon tanulni a hibákból