2019. sze 24.

Mentál tréner a zsebedben

írta: sportpsycho
Mentál tréner a zsebedben

SportMind App

Elgondolkodtál már azon, milyen jó lenne, ha a saját mentál trénered naponta többszőr is támogatna? Motiválna, amikor nehéz elindulnod, megnyugtatna, amikor szorongasz, emlékeztetne az erősségeidre, amikor elbizonytalanodsz, veled lenne az edzés előtti ráhangolódásnál és veled lenne az edzés utáni levezetésnél, vagy ami a legfontosabb, felkészítene mentálisan a versenyeidre, meccseidre vagy az élet más nagy kihívásaira…. A SportMind App kitalálói sportpszichológusok, akik azzal a céllal alkották meg ezt az appot, hogy egyszerűen, gyorsan és könnyedén nyújtson támogatást a sportolás minden területén.

 motivation.jpg

Mit nyújt az app?

A fejlesztők abból indultak ki, hogy aki komolyan sportol, az amúgy is használ pár „kütyűt”, méri a pulzusát, letölti az edzésadatait okostelefonjára, kielemzi az edzésadatokat, figyeli a kalóriabevitelét, a regenerációját. Esetleg megosztja ezeket az adatokat az edzőjével is.  Nade, ki segít a mentális felkészülésben? Mert azt már minden céltudatos sportoló elismeri, hogy a mentális oldal igencsak sokat tud hozzátenni a teljesítményéhez.

Akinek nincs ideje, motivációja vagy anyagi kerete mentál trénerhez járni konzultációra, de szeretne többet kihozni magából, nagyon egyszerűen kipróbálhatja, hogy milyen az, amikor egy szakember támogatja a mindennapjaiban. Ehhez elég letölteni az appot, és kényelmesen végighallgatni a hangfelvételeket sportolás előtt vagy után, de akár reggel, felkelés előtt, vagy este, amikor a sportoló fáradtan zuhan az ágyba. A felvételek rövidek, 5-10 percet vesz igénybe a meghallgatásuk.

A hangfelvételeken kívül az app Napló funkciót is tartalmaz, ami segít tudatosan követni a fizikai és lelki állapot változásait. A sportoló leírhatja a gondolatait és érzéseit a napi dolgokkal kapcsolatban, de akár egy edzéssel vagy egy versennyel kapcsolatban is. Ezeket bármikor vissza lehet olvasni, és következtetéseket levonni belőle.  Időzítő, Emlékeztető és egy saját Hangrögzítő funkciót is kínál az app. Hogy ez utóbbi mire jó? Minden sportolónak egyéni a motivációs rendszere, más és más pörgeti fel, más nyugtatja meg. A meghallgatott hangfelvételek mintájára ki-ki elkészítheti saját motivációs „himnuszát”, de akár felmondhatja a versenytapasztalatait, így az átélt örömpillanatokat és az ott megfogalmazódott gondolatokat megőrizheti, hogy egy későbbi időpontban erőt meríthessen belőle.

mental_trener_hu.png

Milyen területeken segít az app?

Az app hat nagy területen támogatja a sportolókat:  

  •  Motiváció
  • Koncentráció
  • Imagináció
  • Relaxáció (szorongásoldás)
  • Regeneráció (sportsérülésből is)
  • Versenyfelkészülés

 Minden hangfelvétel olyan általánosabb technikákat alkalmaz, mint a relaxáció, a testtudatosság erősítése, a regeneráció gyorsítása, szorongáscsökkentő eljárások, koncentrációs és imaginációs technikák elsajátítása, motiváció növelése, önbizalom erősítése, amelyek nagyszerűen adhatók át hangfelvételeken keresztül. A sportoló egyszerűen csak bedugja a fülest és akkor hallgatja meg a különböző hanganyagokat, amikor csak szüksége van rá.

A fejlesztők hangsúlyozzák, hogy a mentális felkészültség is hasonlóan fejleszthető, mint a fizikai edzettség. Nem elég tudni, hogy mit kell tenni, azt gyakorolni is kell, nap mint nap. Erre tökéletes eszköz az app, ami a mentál tréner munkáját is kiegészíti, megerősíti.

 relaxation.jpg

Mikor nem elég az app?

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor az app nem nyújt megoldást a sportoló sajátos problémáira. Lehetnek olyan speciális körülmények a sportoló életében, amelyekhez már egyéni konzultációt javasolnak a fejlesztők, ilyenek a:

  • Bénító szorongás, leblokkolás,
  • Pánikrohamok
  • Rendszeresen felbukkanó hibák, amiket valahogy nem sikerül kijavítani
  • Túledzettség, kiégés
  • Sportsérülésből fakadó motivációvesztés, depresszió
  • Sportkarrier lezárása, sportkarrierrel kapcsolatos tanácstalanság
  • Edzővel, csapattal kapcsolatos konfliktus
  • Magánéleti konfliktus

Az app megalkotói abban is bíznak, hogy ez a könnyen elérhető és kényelmesen használható eszköz népszerűsíti a mentális tréninget, illetve felhívja a sportolók figyelmét a tudatos és szakszerű pszichológiai felkészülésre. Magyarországon is elérhetőek a sportpszichológusok vagy a mentál trénerek által nyújtott szolgáltatások, konzultációk, ha valaki ennél tovább menne és egyénre szabott támogatást igénylene.

available.png

Utolsó infók – hol elérhető az app?

Az app android és IOs rendszerrel működő okostelefonra is letölthető a Google Play vagy az App Store felületéről. Aki bővebb információt szeretne, az a weboldalon további hasznos infókat talál.

Regisztrálás után 3 ingyenes hangfelvételt hallgathat meg a felhasználó, vagy két csomag közül választhat: az amatőr sportolóknak ajánlott Basic vagy a céltudatosabb sportolók számára kifejlesztett Pro csomag. Mindkettő havidíjas rendszerben működik, de az ár nagyon kedvező, inkább szimbolikusnak mondható.

Az app magyar és angol nyelven is elérhető, a külföldről regisztráló felhasználók automatikusan az angol szöveget hallgathatják meg. További érdekesség, hogy a magyar felvételeket Tomasz Galbenisz kiváló szinkronszínész hangja mondja fel, amivel már oly sokszor találkozhattunk a népszerű dokumentumfilmek során, de aki nem mellesleg a „Riszálom úgyis, úgyis” hangja a Madagaszkár nevű animációs filmben.

 20190509_152658-01.jpeg

 

Szólj hozzá

sport innováció motiváció koncentráció relaxáció applikáció regeneráció imagináció sportpszichológus mobil app mentáltréning mentális felkészülés versenyfelkészülés mentáltréner telefonos app