2017. már 22.

Bűnözőből Bajnok! Filmbe illő történet a szomszédból.

írta: sportpsycho
Bűnözőből Bajnok! Filmbe illő történet a szomszédból.

Mínusz 30 fok, 566 km, 180 óra futás. Legtöbbünket már a számok hallatára is kiráz a hideg. Tibi Useriu számára viszont szenvedély és bizonyítási lehetőség. Hazájában és szülővárosában  - a romániai Besztercében - hősként ünneplik, miután idén márciusban másodszor nyerte meg az emberfeletti erőfeszítést igénylő 6633 Arctic Ultra északi sarki ultrafutó versenyt. A történet azért is filmbe illő, mert Tibi élete legszebb 10 évét börtönben töltötte, miután fegyveres betörőként egész Európában körözték. Kétszer szökött meg, harmadszor ez már nem sikerült, így a legszigorúbb őrizetben töltött fiatalkorából 10 évet. Ott határozta el, hogy elkezd futni. Minden szempontból tanulságos történetéről könyvet írt „27 lépés” címmel.

cover-tibi-2-512x288.jpg

A 6633 Artic Ultra a világ egyik legnehezebb ultrafutó versenye: kutyaordító hideg, állandó szél és 566 km jeges terep Kanadából az Északi Sarokig. A versenyzők ráadásul önellátóak, ami azt jelenti, hogy mindent magukkal kell cipelniük, ruhát, élelmet, alváshoz szükséges felszerelést. Ellenőrző pontokkal csak átlagban 36 – 50 kilométerenként találkoznak, de olyan szakasz is van, ahol 112 km-t kell mindenkinek megtenni semmilyen külső segítség nélkül. Nem mintha az ellenőrző pontoknál sok támogatást kapnának: egyedül meleg víz és fedett menedék áll a rendelkezésükre. A versenyen mindössze 30 futó indulhat, Tibi ezek között állt rajthoz 2016-ban és 2017-ben is. Mindkét évben sikerült legyőzni a körülményeket, az útközben felmerülő nehézségeket, a saját korlátait – és az összes többi versenytársat. Bajnokként tért haza, immár másodszor. Nem csoda, hogy a szülővárosában hősként ünneplik. De a története nem emiatt lenyűgöző.

27 lépés a börtön udvarán

A 42 éves ultrafutó filmbe illő múltjáról a „27 lépés” című – egyelőre csak román nyelven megjelent - önéletrajzi könyvében ír. Úgy érzete, a múltját nyíltan vállalnia kell, ugyanakkor az is motiválta a könyv megírásában, hogy úgy pozitív, mint negatív példát állítson a szurkolói és a többi olvasók elé. A korábban juhpásztor Tibi 22 évesen a pénz utáni hajsza hevében fegyveres bűnözésekben kezdett részt venni.  Két társával együtt a filmekben látott módszerekkel raboltak ki ausztriai ékszerboltokat. Németországban és Ausztriában összesen 23 év börtönre ítélték. Kétszer szökött meg a börtönből.  A „2800-as számú” fogoly a németországi ultra szigorú börtönben napi 5 percet sétálhatott: 27 lépés a börtön udvarán – innen a könyv címe. Szabadulása után, 2012-ben kezdett el futni, azóta számos külföldi ultrafutó versenyen vett részt. A rehabilitációjában a bátyja segítette, neki köszönhet sok mindnet. Úgy tűnik, Tibi azon emberek közé tartozik, akiket a múlt nem roppant össze, akik a választás szabadságával élni tudnak és kezükbe veszik a saját sorsuk irányítását. Vállalni a felelősséget, bűnhődni, majd továbblépni. Új életet kezdeni. Célokat kitűzni és megvalósítani. Inspirálni, motiválni. Egy vargabetűs életút kiteljesedése.

10552639_792637147438213_6716687186734582402_n.jpg

180 óra küzdelem és szenvedés egy fagyott világon keresztül

Kétségtelen, hogy a korábban átélt nehézségek fizikailag és mentálisan is megkeményítették az „Ice Men”-nek is becézett ultrafutót. A versenyen aurora borealis és hallucinációk kísérték útján. A kőkeményre dermedt ételt a saját teste melegével olvasztotta fel, befagyott folyómederben aludt. „Nem gondoltam volna, hogy ennyi féle hideg létezik”- nyilatkozta a verseny után. Öt darab nadrágban futott, 5 kilót fogyott és kemény sérüléseket szedett össze, de másodszor is megnyerte a világ egyik legkeményebb versenyét. Lenyűgöző a kitartása, akaratereje, önfegyelme.  Mire gondolhatott a legnehezebb pillanatokban?

Kíváncsian várjuk a beszámolót és addig is gratulálunk a Hősnek!

tibi_useriu_szannal.jpg

A "27 lépés" című könyvet a Tasuleasa Social oldaláról lehet megrendelni, egyelőre román nyelven kapható "27 de pasi" eredeti címen.

 

Szólj hozzá

sport bűnözés börtön motiváció rablás hős kitartás ultrafutás élettörténet keménység Tibi Useriu 6633 Arctic Ultra északi sarok