2017. sze 02.

Felkészülés az év versenyére – 10 tipp

írta: sportpsycho
Felkészülés az év versenyére – 10 tipp

  1. A célokat a saját teljesítményeddel kapcsolatban fogalmazd meg, ne a helyezést tűzd ki! Nagyon szép cél egy versenyt megnyerni, de ez még akkor sem biztos, hogy sikerül, ha eddigi legjobbadat nyújtod. A helyezés nem csak tőled függ, az viszont már annál inkább, hogy magadból mit tudsz kihozni! A versenytársak úgyis motiválni fognak, és hajtanak majd előre, de neked saját magadból kell a maximumot kihozni!
  2. Általános aggodalom/izgalom helyett a szervezéssel, feladatokkal foglalkozz. Kontrolláld a kontrollálhatót. A verseny előtti izgalom egy jó dolog, e nélkül nem is lehetne kiváló teljesítményt elérni. Viszont ha túlzottan vagy túl korán kezdesz el izgulni, előfordulhat, hogy mire eljön a verseny már teljesen belefáradtál és már minden mindegy alapon csak túl akarsz lenni rajta. Amikor úgy érzed, hogy kezd elhatalmasodni rajtad az izgalom, fordítsd át ezt olyan energiába, amit a szervezésbe fektethetsz. Tervezd meg részletbemenően a felkészülésed, a verseny körüli teendőket, hogy amikor közel kerülsz a nagy eseményhez, már minden sínen legyen, akkor már tényleg csak a feladatra tudj koncentrálni. 
  3. Álmodozás helyett vizualizálj. Nagyon jó néha álmodozni, de a célhoz ez nem fog közelebb vinni. E helyett inkább vizualizálj: képzeld el, hogyan jutsz túl a legnehezebb feladatokon, hogyan oldasz meg bizonyos technikai részleteket, mit csinálsz, ha valamilyen gond merül fel, hogyan tudsz majd kemény lenni, ha már nagyon nehéz, stb.
  4. Készülj fel a legnehezebbre, így nem érhet negatív meglepetés. Azt szokták mondani, hogy a versenyeket edzésen nyerjük meg. És ez így igaz. Ha keményen edzettél és felkészültél a legnehezebbre, akkor a verseny napján könnyű dolgod lesz. Nem azért, mert könnyű lesz a verseny. Ha a maximumot hozod ki magadból, az sosem könnyű, de mentálisan nem fogod megterhelőnek érezni. Ez nagy előnyt jelenthet majd – talán ezen múlik a győzelem is!
  5. Edzéseken szimuláld a versenyhelyzetet. Ha emelkedős verseny lesz, fuss minél több emelkedőt. Ha hideg lesz, eddz hidegben, ha meleg lesz, eddz melegben. Ha hosszú verseny lesz, akkor edzésen is teljesítsd időnként azt az időtartamot, amelyet versenyen fogsz. Csak így tudod fizikailag és mentálisan is felkészíteni magad arra, ami majd rád vár.
  6. Hozd magad formába az utolsó hetekben: csökkentsd a mennyiséget, de növeld az intenzitást! Az edződ biztos tudja, hogyan hozzon formába, az utolsó hetekben kritikus, hogy betartsd a szabályokat. Ha nem edzővel edzel, akkor figyelj arra oda, hogy a versenyt megelőző 2-3 héten fokozatosan csökkents az edzésadagokat, de tartsd vagy növeld az intenzitást - egészen az utolsó hétig, amikor már könnyítesz. Az egyre rövidebb, de intenzívebb edzések egyre jobb teljesítményt fognak eredményezni. Ez azért is fontos, mert itt szerzed meg a szükséges önbizalmat és magabiztosságot a nagy verseny előtt.
  7. Építsd fel okosan az utolsó heteket: verseny előtt fontos a könnyítés, a pihenés. A rajtvonalhoz egészségesen állj oda! Akkor is, ha kimaradtak edzéseid, az utolsó héten már a pihenésé a főszerep. Itt már fontos az energiagyűjtés, a regenerálódás, a pihenés. Mentálisan is ez fog felkészíteni a versenyre, hiszen mikor a rajtvonalhoz állsz, azt kell érezned, mint a lovak: annyira mennél már!!!
  8. Gyakorold azt, ami nem megy, de főként azt, ami a legnagyobb előnyt jelentheti majd a versenyen! Fontos tisztában lenni avval, hogy mi nyújthat plusz előnyt! A gyenge pontjaidat is erősítsd, de gondolkodj taktikusan: néha jobb az erősségeket még jobban meglovagolni! Például a triatlonban, akinek nem megy annyira az úszás, az nem avval fog nagyobb előnyt szerezni, ha még egy percet lefarag az úszóidejéből. Ha a bringa jól megy, akkor ott sokkal több percet nyerhet, ha arra ráedz még egy kicsit. Akadályversenyekhez az egyensúly feladatokat nagyon sokat kell gyakorolni, és még akkor sem biztos, hogy élesben meglesz. Ha e helyett inkább erősítesz, az sokkal több akadálynál jelenthet előnyt.
  9. Készítsd magadnak önbizalom erősítő anyagot! Táblát fotókkal, idézetekkel; videókat, fotókat előző sikeres versenyeidről; hanganyagot, amelyek felsorolják az erősségeidet, a sikereidet, de egyben motiválnak is, felkészítenek arra, ami a nagy napon vár rád. Nézz rá, hallgasd meg ezeket az anyagokat minden nap.
  10. Ne helyezz magadra túl nagy terhet, ne görcsölj rá túlságosan! Élvezd a versenyzést! Bármilyen fontos is számodra, ez csak egy verseny a sok közül. Ha vigyázol magadra, sok versenyen lesz még lehetőséged bizonyítani. A görcsös ráfeszülés blokkoló tud lenni. Ehelyett élvezd a versenyhangulatot, légy hálás, hogy részt vehetsz a versenyen, erősítsd fel magadban a pozitív érzéseket! Emlékeztesd magad, hogy miért csinálod! runner_start.jpg
Szólj hozzá