2017. jan 31.

Mi a mentális tréning?

írta: sportpsycho
Mi a mentális tréning?

A mentális tréning a sportpszichológiában két értelmezésben használható.

A szűkebb értelmezés szerint a mentális tréning azt jelenti, hogy egy mozgássort gondolatban hajtasz végre. Így tudsz olyankor is gyakorolni, amikor a fizikai edzés (körülmények vagy sérülés miatt) nem lehetséges. A mentálsi gyakorlás még abban is segít, hogy kijavíts egy hibát, és begyakorold - először gondolatban - a helyes mozgásszekvenciát, amit utána fizikailag is végrehajtasz.

Tágabb értelemben azt jelenti, hogy mentálisan is felkészülsz a versenyekre. Mentális tréningnek nevezünk minden gyakorlatot és feladatot, amelyek segítségével a mentális készségeidet fejleszted. Tulajdonképpen, amikor a koncentrációs képeségeden javítasz vagy a pozitív hozzáállásodat erősíted meg, azzal mentálisan készíted fel magad a versenyhelyzetekre.

André Agassi a 869 megnyert meccse közül saját elmondása szerint  („Open” egyik legjobb önéletrajzi regény, amit olvastam!) sokat a délutáni zuhany alatt nyert meg. Stratégia, taktika, mentális felkészülés…. Michael Phelps – az úszás mellett -  még egy dologban nagyon jó: a vizualizációban. Ezért, amikor egy olimpiai döntőben úgy megtelik a szemüvege vízzel, hogy a medence végét jelző falat sem látja, nem lepődik meg, nem esik kétségbe. Ezt már elképzelte, megélte. Mint azt is, ahogy egy utolsó karcsapással lehagyja ellenfelét a hajrában. Mindent elképzel, mindent megél.  A teste tudja mint kell csinálnia, mert az elméje ezt már előre beprogramozta. Pelé mindenkinél korábban érkezett meccsek előtt az öltözőbe, ahol egy félreeső zugban visszajátszotta gondolatban „élete filmjét”. Szerinte a legfontosabb, hogy a vizualizáció érzelmekkel társuljon. Miért csinálom? Miért fontos ez nekem? Miért szeretem? Miért ez az életem?

A mentális erő nem misztikus és nem is velünk született képesség. Ugyanúgy kell edzenünk, mint a fizikai erőnket. Keményen, kitartóan, elszántan.  Fókuszálunk. Bízunk magunkban. Nem érdekelnek a múltbeli kudarcok. Ezek csak lépcsőfokok, amelyekről feljebb és feljebb lépünk. Motiváció, hogy jobbak legyünk. Nem érdekel mások véleménye. Tisztán látjuk, hová akarunk elérni. Nem félünk az újtól, a változástól, a kihívásoktól. Nem kíméljük, és nem sajnáljuk magunkat. Kockáztatunk, ha kell. És mindvégig bízunk a sikerben.

„…Ember küzdj és bízva bízzál!” (Madách: Az ember tragédiája)

Mire gondolok, amikor mentális tréningről beszélek? (na ez úgy hangzik, mint a Murakami Haruki "Miről beszélek, amikor futásról beszélek" könyvének címe - amit mellesleg ajánlok elolvasásra, bár nem mindenkinek jön be a japán író stílusa)

Kedvcsinálóként:

 • fejben keményen!
 • a célok kitűzésének művészete
 • akaraterő -  semmi misztika, ez is tanulható
 • önbizalom - csak elő kell ásni és mindennap ápolni!
 • időbeosztás - még nekem is sikerülhet!
 • fegyelem - eddig ellenség - most most már a barátom!
 • motivációs tippek - saját videó, motivációs tábla, motivációs kártya, ésatöbbi
 • rugalmasság - az alap!
 • meg lehet zabolázni az érzelmeket? - érzelmi kontroll
 • lehet pórázon vezetni a gondolatokat? - gondolat kontroll
 • vizualizálni a versenyt
 • pozitív gondolkodás
Szólj hozzá

motiváció pszichológia önbizalom akaraterő fegyelem pozitívgondolkodás időmanagement célkitűzések vizualizálás mentaltraining mentalstrenght mentáliserősség mentáliskeménység sportpszicholóhia rugalamsság érzelmikontroll gondolatkontroll